Stöd till unikt projekt för nyanlända företagare
Bland de första kommunerna i Sverige fick Hultsfred, Västervik och Vimmerby igår onsdag 21 september beslutet att Tillväxtverket beviljar 1 miljon kronor för det unika samverkansprojektet ”Program för nyanlända företagare” som ska underlätta för nyanlända entreprenörer att starta företag. Regionförbundet i Kalmar län går in som medfinansiär med 250 000 kronor.
Redan den 9 februari var Hultsfreds kommun igång med projektet. Idag har 17 företag med utlandskommande startats upp i kommunen.
– Av 21 nystartade företag i vår kommun hittills i år är 17 startade av utlandskommande, vilket måste vara ganska unikt. Anledningen till det lyckade projektet är att vi har förmågan och kunskapen att fånga upp de som har bäst förutsättningar att lyckas. Fram tills nu har det varit många enmansföretag, men nu ser vi öppningar där även pengar från de utlandsföddas hemländer kan komma att landa i Hultsfred, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg och chef för Infrastrukturkansliet på Hultsfreds kommun.
Hussein Sayed Hassan, flyktingsekreterare på Hultsfreds kommun, arbetar bland annat med att hjälpa entreprenörerna att ta fram affärsplan och budget för sina företagsidéer. Bland företagen finns till exempel restauranger, rörmokare, biltvätt och livsmedelsaffärer.
– Jag är jätteglad att få jobba med det här, och om allt går som jag hoppas kan vi ha över 20 nystartade företag om 3-4 veckor, säger han.
ALMI Företagspartner i Kalmar län har varit med i projektet i Hultsfred och hjälpt till både med rådgivning och mikrolån till entreprenörerna.
– Det här är en otroligt viktig kategori så vi sa ja direkt när Michael Leijonhud frågade om vi ville vara med. Det här en sådan bra sak, inte bara för kommunerna och länet, utan framför allt för individen. Att känna att någon tror på en är väldigt viktigt, säger Carl-Henrik Koit, VD för ALMI företagspartner i Kalmar län.
Samverkansprojektet ”Program för nyanlända företagare” ska få entreprenörerna att stanna på våra orter och underlätta för dem att bli företagare i Sverige. Detta genom ett anpassat utbildningsprogram och engagerad coachning. Ett eget företag ger möjlighet till snabb egen försörjning, det stärker identiteten och minskar risken för utanförskap.
Om deltagare i programmet väljer att inte starta företag kommer de ändå att få en ökad kunskap om det svenska företagssystemet vilket gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden.
Västervik Framåt AB blir projektägare för denna sexmånaderssatsning.
Modellen som tas fram i samverkansprojektet kommer direkt att användas i ett treårigt nytt projekt som kontinuerligt skapar nya möjligheter för fler i målgruppen och långsiktig struktur.
Motiveringen till beslutet från Tillväxtverket är att projektet stämmer väl överens med utlysningens syfte och bedöms ha potential att uppnå goda resultat på den relativt korta tiden.