Riktlinjer och regler för plats i förskola
Vem kan få förskola
Barn i ålder 1–5 år erbjuds plats i förskola. Platsen erbjuds från ett års ålder.
Plats ges i den omfattning som behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas arbete eller studier. Även barn som har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt erbjuds plats.
Barn vars föräldrar är aktivt arbetssökande eller föräldralediga med annat barn erbjuds förskola.
Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl har behov av särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola ska skyndsamt erbjudas förskola. För att avgöra om ett barn är i behov av särskilt stöd ska en utredning göras. Beslut fattas av rektor.
Allmän förskola
Enligt skollagen är alla tre- till femåringar garanterade avgiftsfri förskola. Den startar hösten det år barnet fyller tre år. Allmän förskola är en pedagogisk verksamhet. Den bedrivs i förskolan av pedagogiskt utbildad personal.
- Avgiftsfri allmän förskola erbjuds 3-5-åringar med 525 timmar, vilket innebär 15 timmar per vecka. Allmän förskola följer skolans läsårstider och bedrivs viss tid på dagen.
- Allmän förskola med reducering erbjuder 3-5-åringar förskola utöver de avgiftsfria 525 timmarna om året och utgår från vårdnadshavares arbets- eller studietid. Tid utöver allmän förskola betalas enligt maxtaxans regler och bygger på familjens sammanlagda inkomst.
Kommunen är skyldig att erbjuda avgiftsfri allmän förskola men vårdnadshavaren avgör om de vill nyttja platsen.
Ansökan om plats
För att ha rätt till förskola ska barnet ha fyllt ett år. Barnet ska vara folkbokfört i Hultsfreds kommun. Om särskilda skäl finns kan även barn som är folkbokförda i annan kommun ha rätt till plats. Det är barnets vårdnadshavare som ansöker om en plats. Ansökan ska göras minst fyra månader innan placering önskas.
När vårdnadshavare har en komplett ansökan ska kommunen erbjuda plats inom fyra månader från ködatumet enligt skollagen. Båda vårdnadshavarna ska skriva under ansökan.
På kommunens hemsida finns information om hur man ansöker om plats i förskolan, hur man anmäler schema för arbets- och studietider och hur man anmäler inkomstuppgift.
Placering och köhantering
I möjligaste mån tas hänsyn till alla vårdnadshavares önskemål om placering. Garanti kan inte lämnas att önskad förskola kan erbjudas. Önskat datum för placering styr plats i kön. Har fler önskat samma datum gäller ansökningsdatum. Rektor beslutar om fördelning av platserna. Det görs utifrån barngruppernas sammansättning och storlek.
Förtur lämnas till barn i behov av särskilt stöd enligt skollagen. Det gäller barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl har behov av särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.
Hultsfreds kommun strävar efter att syskon placeras på samma förskola. Någon garanti kan inte lämnas.
Om vårdnadshavare väljer att tacka nej till erbjuden plats så måste en ny ansökan göras om de åter önskar plats.
Besked om plats
Erbjudande om plats ska meddelas vårdnadshavare så snart som möjligt, dock senast en och en halv månad innan placering ska börja. Om vårdnadshavare inte svarar på erbjudandet skickas påminnelse. Svarar de inte då förlorar de platsen och barnet tas bort ur kön.
När plats beviljats får vårdnadshavaren ett avtal om plats.
Byte av plats
Överflyttningar mellan två förskolor i Hultsfreds tätort sker inför varje hösttermin i mån av plats. Rektor avgör om det finns skäl att byta förskola. Ansökan om överflyttning ska göras senast den 31 mars gällande år. Vid överflyttningar mellan olika orter gäller ködatum som vid vanlig ansökan.
Platsinnehavare
Platsinnehavare är normalt den som är vårdnadshavare för barnet. Om vårdnadshavarna har delat boende, och båda är i behov av plats, är var och en platsinnehavare för sin del. Plats erbjuds på en förskola som vårdnadshavarna delar på. Barn som bor växelvis hos båda sina vårdnadshavare i olika kommuner erbjuds endast plats i den kommun där barnet är folkbokförd.
Vuxen som sammanbor med barnens vårdnadshavare har inte skyldighet att ha tillsyn över barnen. Däremot samordnas hushållets inkomster vid beräkning av avgiften.
Det är platsinnehavare som ansvarar för barnets lämning och hämtning på förskolan. Om någon annan än platsinnehavaren ska lämna eller hämta barnet ska detta meddelas till personalen på barnets avdelning i förväg.
Delad faktura
Delad faktura innebär att separerade vårdnadshavare med gemensam vårdnad om barnet/barnen kan ansöka om delad faktura. De får då var sin faktura om båda vårdnadshavarna använder platsen i förskolan.
Avgiften beräknas procentuellt utifrån båda hushållens sammanlagda inkomst antingen man är ensamstående eller sammanboende, med eller utan gemensamma barn. Inkomständring i det ena hushållet påverkar även det andra hushållets avgift.
Om en av vårdnadshavarna säger upp sin del av platsen överlåts hela platsen till den andra vårdnadshavaren. Uppsägningstiden är två månader och avgift tas ut under uppsägningstiden.
Närvarotid
Schema ska registreras i Infomentor i god tid före placeringen startar samt vid ändringar av schema. Vårdnadshavares framförhållning när det gäller nyregistrering eller ändring av schema är mycket viktig. Vid sena ändringar finns det ingen garanti för att verksamheten kan ta emot barnet. Detta gäller särskilt inför storhelger och sommarsemester.
Vårdnadshavarnas tid för arbete eller studier samt tid för resor till och från arbets- eller studieplatsen ligger till grund för barnets närvarotid. Tid för att hämta och lämna barnet ska ingå i schemat. Vårdnadshavare får räkna in skälig tid för vila före och efter obekväm arbetstid, i samråd med rektor.
Intyg om vårdnadshavarnas arbets- eller studietider samt intyg från Arbetsförmedling eller Försäkringskassa kan krävas in för att styrka närvarotiden.
Förändring av närvarotid
Vårdnadshavare ska registrera förändring av placering, till exempel föräldraledighet, senast två månader i förväg.
När vårdnadshavare återgår till arbete efter föräldraledighet ska det registreras senast två månader i förväg.
Vårdnadshavare måste registrera förändrade arbets- eller studietid till förskolan. Intyg kan komma att krävas in som styrker arbets- eller studietid.
Uppsägning av plats
Vårdnadshavare måste säga upp platsen senast två månader innan aktuellt slutdatum. Uppsägningstiden är två månader. Avgift tas ut under uppsägningstiden även om barnet slutar tidigare.
Uppsägning av plats som avser perioden juni-augusti befriar inte från betalningsansvar om barnet återkommer till förskola under höstterminen samma år.
Outnyttjad plats
Om vårdnadshavare inte meddelar längre frånvaro eller barnet slutar utan att platsen sägs upp, betraktas platsen som uppsagd efter 30 dagar. Avgift debiteras en månad.
Oregelbunden arbetstid
För den som har sena arbetstider eller arbetar helger finns omsorg under kvällar och helger på Örtagårdens förskola i Hultsfred. Särskild ansökan behövs.
Öppettiderna styrs av det i god tid anmälda behovet. Senast två veckor innan vistelse ska det anmälas.
Arbetssökande eller föräldraledig
Barn vars vårdnadshavare är aktivt arbetssökande eller föräldraledig med annat barn, erbjuds plats under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Tidsutlägget ska vara inom ramtiden 08.00-16.00, utifrån respektive förskolas organisatoriska förutsättningar. Det är inte vårdnadshavarnas behov av omsorg som styr utan barnets behov av bland annat social träning och pedagogisk stimulans. Rektor beslutar om tidsutlägget.
Vårdnadshavares sjukskrivning
Då vårdnadshavare är sjukskriven får barnet använda sin plats på förskolan enligt gällande schema. Sjukdom längre än en vecka ska styrkas med läkarintyg. Läkarintyg visas upp på förskolan.
Introduktion
När ett barn börjar på förskola innebär det en stor förändring i barnets tillvaro. För att omställningen ska ske så varsamt som möjligt, krävs en introduktion av barnet som är obligatorisk tillsammans med vårdnadshavare. Introduktionsrutinen kan variera mellan olika förskolor.
Under jullov och under veckorna 28–31 då färre ordinarie personal är i tjänst och verksamheter kan vara sammanslagna är det olämpligt med introduktion.
Stängningsdagar
Två dagar på våren och två dagar på hösten är verksamheten stängd för planering och utveckling. Stängningsdagarna ingår i den ordinarie taxan och ger inget avdrag på avgiften.
Under sommarens semestertid samordnas förskolornas öppettider under 3–4 veckor.
Rektor meddelar i god tid vårdnadshavarna om förskolans stängningsdagar och semesterstängning. De som har behov av plats när ordinarie förskola är stängd erbjuds en alternativ plats. Behovet av alternativ plats måste meddelas till rektor senast fyra veckor innan stängningen.
Vårdnadshavares semester
När vårdnadshavare har huvudsemester har de inte rätt till förskola. Enstaka semesterdagar kan beviljas i samråd med rektor.
Öppettider
Förskolan Växthuset, Målilla, Björkens, Furuängens, Evahagens, Silverliljans och Ekbackens förskolor öppnar tidigast kl. 5:00 och stänger senast kl. 18:45.
Silverslättens, Råsebäcks och Örtagårdens förskolor öppnar tidigast kl.6:30 och stänger senast kl. 17:15.
På Örtagårdens förskola finns även omsorg på kvällar och helger. Den är öppen måndag-fredag kl. 15.30 – 22.15 samt lördag, söndag och helgdagar kl. 6.00 – 22.15.
Omsorg på kvällar och helger är stängd:
- Julafton, juldagen och annandag jul
- Nyårsafton och nyårsdagen
- Långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk
- Midsommarhelgen (midsommarafton, midsommardagen samt söndagen)
- Veckorna 28, 29, 30 och 31 är det semesterstängt
Kvällarna före julafton, nyårsafton, midsommarafton och långfredagen stänger verksamheten kl.18.00.
Forum för samråd
Varje höst genomförs det ett gemensamt föräldraråd med representanter för vårdnadshavare från alla kommunens förskolor. Rektorerna inom förskolan, förvaltningschefen eller biträdande förvaltningschef och representanter från nämndens arbetsutskott deltar vid detta samråd. Rektorerna ges i uppdrag att organisera och bjuda in till föräldrarådet.
Under våren genomförs det föräldraråd på varje enhet under ledning av rektor.
Plats i annan kommun
Barn som är folkbokförda i Hultsfreds kommun kan söka plats i annan kommun. Det är den mottagande kommunen som avgör om det finns särskilda skäl för barnet att få plats där. Före de fattar beslut om mottagande ska de hämta in yttrande från Hultsfreds kommun.