Offentlighetsprincipen ger dig insyn
En av hörnstenarna i en demokrati är offentlighetsprincipen. Den innebär att myndigheternas verksamhet så långt som möjligt ska ske i öppna former. Därför är till exempel förhandlingar i en domsol och beslutande församlingars sammanträden normalt offentliga. Ett uttryck för offentlighetsprincipen är principen om handlingars offentlighet.
För att garantera insyn i riksdagens, regeringens och myndigheternas arbete har principen om handlingars offentlighet skrivits in i en av grundlagarna, tryckfrihetsförordningen.
Var och en har rätt att begära att få del av allmänna handlingar, vanligtvis utan att behöva tala om varför eller vem man är.
Varför offentlighet?
Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i myndigheternas verksamhet skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Myndigheternas verksamhet angår oss alla. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad myndigheterna själva väljer att informera om.
Alla handlingar som kommer in till eller skickas ut från myndigheter, till exempel brev, beslut och utredningar är i princip allmänna och normalt offentliga. Det vill säga att vem som helst att läsa får läsa dem. Handlingar som kommer in till och skickas ut från en myndighet registreras. Om du vill veta vilka handlingar som finns hos en myndighet eller ta del av dem ska du kontakta myndigheten.
Tjänstemän och andra som arbetar i staten eller kommunerna har meddelarfrihet. De har därmed stor frihet att berätta vad de vet om ett ärende för massmedier och andra utomstående.
Vilka handlingar är inte offentliga?
Det finns vissa undantag från principen om handlingars offentlighet, men de är just undantag. Allmänna handlingar får bara hållas hemliga för att skydda följande intressen:
rikets säkerhet eller dess förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisationrikets centrala finanspolitik, penningpolitik eller valutapolitikmyndigheters verksamhet för inspektion, kontroll eller annan tillsynintresset att förebygga eller beivra brottdet allmännas ekonomiska intresseskyddet för enskilds personliga eller ekonomiska förhållandenintresset att bevara djur- eller växtart
Vad är en allmän handling?
En handling innehåller information av något slag: en text, en bild, eller information lagrad på annat sätt, till exempel i en dator.
En handling är allmän om den förvaras på en myndighet, har kommit in till myndigheten eller upprättats där.
Allmänna handlingar ska enligt grundregeln vara offentliga och tillgängliga för alla att läsa.
Minnesanteckningar och utkast till beslut är normalt inte allmänna handlingar.
Källa: Regeringskansliet