Offentlighet och sekretess

Offentlighetsprincipen finns fastslagen i tryckfrihetsförordningen och ger var och en rätt att ta del av allmänna handlingar, utan att tala om vad hen heter eller vad det ska användas till.

http://hultsfred.wlsn.se/artikel/offentlighetsprincipen-ger-dig-insyn/

En handling som kommit in till eller upprättats av kommunen är en allmän handling.

Allmänna handlingar kan antingen vara offentliga eller inte offentliga. Endast med stöd av bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen är en handling eller uppgift sekretesskyddad. För att en handling ska vara sekretessbelagd ska den ha stöd av ett beslut. Handlingar där det i princip alltid gäller sekretess är till exempel sådana som finns inom det sociala området, men i de flesta fall är kommunens allmänna handlingar offentliga. En prövning om en handling kan lämnas ut ska alltid göras i det enskilda fallet.

Ibland kommer det skrivelser direkt hem till förtroendevalda och det kan då uppstå funderingar kring om det är allmän handling eller inte. Om det är tydligt att den rör den förtroendevalde i sin roll som förtroendevald är den inte en allmän handling. Rör det ett pågående ärende eller ett ärende som är på väg till nämnden, kan det vara fråga om en allmän handling. Om det känns osäkert om det är en allmän handling eller inte, kan den förtroendevalde kontakta nämndsekreteraren för att få råd. Har man som förtroendevald fått till sig en allmän handling ska den diarieföras så den är sökbar om någon vill ta del av den. Innehåller den sakuppgifter i ett ärende ska den också tillföras beredningen av ärendet.