Introduktion i förskolan

brogärdet 009Foto: Björkens förskola

Undervisning i förskolan

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska förskolan främja barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar.

I utbildningen ingår undervisning. Undervisningen innebär att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen. (Skolverket)

Syfte med Introduktion

Att få till en lyckad introduktion där både pedagoger och föräldrar förmedlar lugn och inger trygghet är ett gemensamt projekt. I introduktionen skapar vi tillitsfulla relationer mellan pedagogerna, barnet och vårdnadshavarna för framtida samverkan. Det kräver samarbete och att båda parter försöker vara lyhörda för situationen även om det professionella ansvaret ligger hos pedagogerna.

Introduktionen syftar till att både barn och vårdnadshavare ska få möjlighet att bli trygga med förskolan och dess miljö. För barnet innebär det att få möjlighet att i egen takt lära känna och bli nyfiken på verksamheten och de andra barnen. Vårdnadshavarna får inblick i verksamheten och hur en dag på förskolan kan se ut. Vi lägger gemensamt grunden för vårt viktiga samarbete mellan hem och förskola.

Introduktionsupplägg

Introduktionstiden varierar utifrån att barn är olika och har olika behov. Generellt räknar vi med att en introduktion kan ta från tre dagar upp till två veckor.
I början är du som vårdnadshavare mer delaktig tillsammans med ditt barn. Tillsammans med pedagogerna lär vi känna varandra och utforskar förskolans miljöer. Successivt kommer du sedan få dra dig undan då barnet efter hand lär känna miljön, pedagogerna och de andra barnen. Under introduktionsperioden bör du möjliggöra tid att vara tillgänglig utifrån det behov ditt barn har.

Information:

  • Det är viktigt att ni alltid har en dialog med pedagogerna vid lämning och hämtning. Meddela om någon annan än vårdnadshavare ska lämna eller hämta ert barn. Meddela också om ni befinner er på annan plats än arbete/skola så vi kan nå er om något händer.
  • Alla kommunens förskolor använder sig av Infomentor där ni som vårdnadshavare lägger in schema och frånvaro. All skriftlig information mellan förskola och hem sker i Infomentor.
  • Förskolan ska vara doft- och parfymfri. Gäller både barn och vårdnadshavare.
  • All personal på förskolan har tystnadsplikt. Detta innebär att vi som arbetar och är verksamma inom förskolan inte får lämna ut uppgifter om enskilda personer till obehöriga.
  • All personal på förskolan har anmälningsplikt i enlighet med socialtjänstlagen. Detta innebär att vi måste anmäla till socialtjänsten om vi misstänker eller får kännedom om att ett barn far illa.
  • På förskolan är det fotoförbud för vårdnadshavare.
  • Under semesterperioden veckorna 28-31 samverkar kommunens förskolor vilket innebär att ett färre antal förskolor har öppet. Ditt barn kan då få plats på en annan förskola om behov finns.
  • Förskolorna är stängda fyra dagar under läsåret för kompetensutveckling. Har du svårt att lösa omsorgen för ditt barn dessa dagar behöver du meddela detta i god tid. Ditt barn erbjuds då plats på den förskola som har öppet.
  • Du ansvarar för att delge personalen viktig information om ditt barn. Det kan till exempel gälla sjukdom, specialkost, allergi med mera.
  • På flera förskolor sover barnen utomhus. Barn som sover behöver ha mössa, vantar, tröja, byxor och strumpor anpassat efter årstider.
  • En stor del av förskolans verksamhet och undervisning sker utomhus. Därför är det viktigt att barnen har bra kläder och skor som skyddar mot regn och kyla. Kläder, skor och tillhörigheter ska vara märkta med barnets namn.
  • Använder barnet blöja tar vårdnadshavare med det till förskolan

Förskolan är till för ditt barn

Hur är det att gå i förskolan och vad får ditt barn lära sig där? I filmer från Skolverket får vi följa Amir en helt vanlig dag på förskolan. Filmen riktar sig till dig som har barn i förskoleåldern och som inte har kommit i kontakt med den svenska förskolan förut. Här får du svar på de vanligaste frågorna om förskolan.

Filmen finns med tal och undertextning på följande språk: svenska, engelska, arabiska, dari, persiska, franska, romani chib, ryska, somaliska och ukrainska.