Djurägare och eventuella klagomål
Som djurägare har du ansvar över att ditt husdjur inte stör eller orsakar problem för din omgivning. Tänk även på att det finns människor som är allergiska eller rädda för vissa djur. För att få ha vissa djur måste du också ha tillstånd.
Om problem uppstår
Du kan lösa de flesta problemen genom att prata med dina grannar. Som djurägare lönar det sig att prata med sina grannar innan problem uppstår. Om du som granne eller närboende störs av grannens husdjur ska du alltid prata med ägaren till djuret först. I andra hand ska du kontakta fastighetsägaren.
Misstänker du att ett djur far illa ska du kontakta Länsstyrelsen i Kalmar län.
Anmäl bristande djurhållning (Länsstyrelsen i Kalmar län)
Är läget akut ska du kontakta polisen. Du kan också kontakta polisen om du har problem med farliga eller lösspringande hundar.
Om problem uppstår av hälsoskyddskaraktär ska du kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen. Det är ovanligt att problem som orsakas av hundar och katter ses som ett hälsoskyddsproblem.
Du kan behöva söka tillstånd för att få ha vissa djur
Inom detaljplanerat område eller område inom fördjupad översiktsplan måste du ansöka om tillstånd hos miljö- och byggnadsförvaltningen för att få ha vissa djur. Det gäller till exempel hästar, höns och giftiga djurarter. För att få ha en orm måste du även följa vissa regler.
Att tänka på som djurägare
Hundar och katter tillhör de mest vanliga husdjuren. Här kommer några viktiga saker som du ska tänka på om du äger en hund eller katt.
Hund
- Plocka upp de föroreningar som din hund lämnar efter sig.
- Du som ägare ansvarar alltid för det hunden gör och är skyldig att ersätta de skador hunden orsakar.
- Låt inte din hund störa närboende med ihållande skall eller ylande.
- Tänk på att hålla hunden kopplad i tätbebyggt område. I naturen måste hunden vara kopplad under perioden 1 mars- 20 augusti. För vissa områden, till exempel fågelskyddsområden, gäller särskilda regler som ska följas.
Katt
- Skaffa inte sommarkatt.
- Din katt får inte ”springa lös” ute om den inte är steriliserad, kastrerad eller på annat sätt är hindrad från att bli dräktig.
- Släpp inte ut katten utan tillsyn. Risken är stor att den går till barnens sandlådor, lägger sig i grannens utemöbler eller på motorhuvar.
- ID-märk katten.
- Räven och trafiken är farlig för din katt.
- Lämna inte katten ensam vid helger, semestrar och liknande.