Publicerad:

Hultsfred tar ett extra steg för att möta kompetensutmaning – satsar på medarbetarnas livslånga lärande

default_webben

Hultsfreds kommun placerar sig bland de bästa i Sverige när det kommer till engagerade medarbetare i SKR:s mätning som mäter hållbart medarbetarengagemang. Nu ska medarbetarna få möjlighet att utvecklas ytterligare genom en stor satsning på det livslånga lärandet i en kompetensfond med tre olika delar.

En åldrande befolkning och stora pensionsavgångar gör kompetensförsörjningen till en av de största utmaningarna för Sveriges kommuner och regioner under de kommande åren. Hultsfreds kommun vill möta utmaningen genom att ge varje medarbetare chansen att höja sin kompetens, men också ge möjlighet till individuell utveckling och ett lustdrivet lärande – allt med invånarnas bästa i fokus. Därför gör man nu satsning på i genomsnitt cirka 10 miljoner per år i en ny kompetensfond.

Insatserna kommer att ge positivt avtryck för kommuninvånarna, till exempel genom att kunna säkerställa att Hultsfreds kommun har medarbetare som kan leverera en god kommunal service och har rätt kompetens inom vård- och omsorg, skola och andra viktiga funktioner både nu och i framtiden.

– Att uppmuntra utveckling, idéer och vilja att lära sig är ett sätt att stärka Hultsfreds kommun som en attraktiv arbetsgivare och leva upp till vårt varumärke “Du syns och hörs i Hultsfred”. En välfungerande kommunal service är inte bara viktig för våra invånare, det underlättar också tillväxten för vårt näringsliv och vårt samhälle i stort, säger kommunalråd Lars Rosander.

Införandet av kompetensfonden innebär en årlig satsning på motsvararande 1,7 procent av bruttolönekostnaden till kompetensutveckling för kommunens medarbetare.

– Vi känner inte till att någon kommun gjort något liknande denna kompetensfond. Vi har redan mycket goda resultat när vi mäter stoltheten hos våra medarbetare, och vi vill att de ska fortsätta känna denna stolthet över att arbeta för Hultsfreds kommun och dess invånare, näringsliv och föreningar. Vi hoppas att denna satsning ska vara en del i det, säger oppositionsråd Tomas Söreling.

Tre delar

Kompetensfonden ska bestå av tre delar: kompetenskonto, internuniversitet och en innovationsfond.

  • Kompetenskontot handlar om att ge medarbetarna möjlighet att lära nytt och få nya perspektiv. Det kan bland annat handla om att göra studiebesök på andra arbetsplatser, utbyta erfarenhet med andra eller gå en kurs eller utbildning.
  • Internuniversitetet ska göra det möjligt för medarbetare att söka medel för kurslitteratur eller kunna studera ett visst antal dagar under betald arbetstid. Detta för att skaffa formell behörighet, öka möjligheten att kombinera studier och arbete och göra det möjligt för kommunen att skaffa den kompetens som behövs i framtiden. Exempel på yrken där det finns eller kommer att finnas ett behov av kompetens är undersköterskor, socionomer och lärare.
  • Innovationsfonden handlar om att ta tillvara kreativa idéer genom att ge de anställda möjlighet att söka medel till projekt som bedöms ha samhällsnytta för invånarna i Hultsfreds kommun och som bidrar till en hållbar utveckling.

– Syftet är att säkra kompetensförsörjningen på både kort och lång sikt och vara en attraktiv arbetsgivare i en kommun som sätter medborgarnas bästa i fokus. Nästan allt går att kopiera, allt utom människorna i vår organisation. Det är hur vi ger möjligheter till utveckling för våra medarbetare som har störst potential att bli en unik konkurrensfördel för oss, säger Kristina Ankarhamn Råsmark, chef för det livslånga lärandet på Hultsfreds kommun.