Publicerad:

Ett varv runt solen – Parkerna!

solens strålar letar sig igenom en småländsk skog

I Hultsfreds kommun välkomnar vi att man tar tillvara solens energi på olika sätt. Under 365 dygn ska vi ta oss ett varv runt solen och hålla koll på energins lokala frammarsch. Denna gång sätter vi extra fokus på – Parkerna!

Först ut

I slutet av 2022 invigdes den första delen av ETC Sol AB:s Kiras solpark. Effekten är nu 2 MWp (megawatt peak) men planeras att byggas ut och fylla hela den öppna ytan med effekten 10 MWp. Parallellt med solparken pågår arbete med att utveckla andra lokala projekt inom ETC-koncernen.

ETC Bygg AB har köpt ett kvarter på Hultsfreds framtida bostadsområde -Herrstorpet och kommunen är också en intressant aktör rikare genom förberedelserna på att etablera trähusfabrik på det gamla HultsfredsHus-området. Närmast ligger leveranser till ETC Bygg AB:s 10-våningsprojekt i Malmö. Det initiala solparksprojektet har alltså skapat ringar på vattnet både för framtida arbetstillfällen och byggnation.

Gigantiska projekt

Hösten 2023 började förberedelserna för bygget av Sveriges största solpark på Hultsfreds flygfält – Hultsfred Solar Farm. Det är utvecklarna Alight Energy och Neoen tillsammans med Solkompaniet och Bouygues Energies & Services som ligger bakom projektet.

Parken är 130 hektar stor och med en effekt på 100 MWp blir anläggningen i Hultsfred den hittills största solenergiprojektet som byggts i Sverige.

Anläggningen planeras vara i drift 2025 och kommer generera el motsvarande den årliga användningen av hushållsel i mer än 18 000 bostäder.

Den förnybara producerade elen kommer att köpas av modekedjan H&M genom ett PPA-avtal(energiköpsavtal) och är en del av H&M-gruppens mål att endast köpa förnybar energi.

Under februari 2024 är nytt stängsel på plats runt flygfältet och inflygningsytan. Riksväg 23 och järnvägen norr om Hultsfred kommer gå igenom solparken.

Under 2024 innebär byggnation och montering en hel del aktivitet i området. Detta medför ett litet extra uppsving eller möjlighet för det lokala näringslivet inklusive boenden och restauranger under byggtiden.

Strax söder om och intill Hultsfreds flygfält, ner mot Silverån har Helios Nordic Energy också utvecklat en solpark. Parken är lika stor som flygfältet och parkägaren Nordic Solar A/S planerar att anläggningen ska vara i drift under 2025.

Nätägare

Ingen storskalig solel utan anslutning och insatser av nätägaren. Under 2024 påbörjas utbyggnation av E.On:s nätstation för mottagandet och distribuering av all den producerade förnybara solelen.

Samtliga ovan nämnda solel- och anslutningsprojekt är var för sig unika i olika aspekter. Tillsammans utgör de ett jätteprojekt som inte har någon given motsvarighet. Nationellt innebär detta ett stort steg framåt för svensk solenergi och solprojekten i Hultsfreds kommun utgör redan ett intressant exempel i det nya elsystemet.

Utvecklingen och betydelse i Hultsfred och Sverige

Solparkerna i Hultsfred har inneburit att utvecklingen av projekt med koppling till energi och klimatpåverkan har växt i antal. I olika stadier från idé till mer konkreta projekt jobbar kommunen mer inriktat för laddinfrastruktur, energilager och omställning för vårt näringsliv och våra medborgare.

Beräknat så bedöms installerad solel i elområde 3 (SE3) innebära en klimatnytta med upp till 400 g CO2-ekvivalenter per producerad kWh i elmarknadssystemet de närmaste åren. De tre solparkerna skulle innebära en kalkylerad klimatnytta på upp till 80 000 ton CO2-ekvivalenter per år. Den energi som går till laddinfrastruktur och i synnerhet tyngre transporter ger en ännu större klimatnytta per kWh. Installerad effekt solel per capita i kommunen beräknas till minst 14 kW per person. Nuvarande siffra är 0,4 kW per capita enligt branschorganisationen Svensk Solenergis sammanställning, Solcellstoppen 2022. I jämförelse har ett typiskt villatak en solelanläggning på ca 8 kW.

Kommunens klimatpåverkan i det geografiska området från användning av fossila bränslen är ca 40 000 ton per år. Den additionella förnybara elen som produceras skapar därmed incitament och möjligheter att klimatnyttan kan skapas lokalt och regionalt. En betydande del av klimatnytta är möjlig genom lokal elektrifiering. Utöver nämnda solparker finns fler projekt i olika utvecklingsstadier vilka också kommer att bidra till den lokala utvecklingen.

Vad säger solparkerna själva?

För att belysa ett nationellt perspektiv säger Madeleine Van der Veer, talesperson för Nätverket för solparker:

-Jag tänker att det är viktigt för kommunerna att se hur de kan bidra till den klimatomställning vi står inför. Då är det viktigt att alla tar sitt ansvar och ser över hur det kan göras just i den kommunen och inte att det kan ske någon annanstans. En utbyggd och mer decentraliserad elproduktion är inte enbart viktigt för Sveriges elförsörjning men också viktig ur ett beredskapsperspektiv. Tyvärr visar vår omvärld att vi behöver stå bättre rustade för att kunna hantera elförsörjningen bättre utifrån så kallad ödrift, det vill säga att enskilda områden ska kunna hantera sin egen elförsörjning. Jag tror också att det är viktigt att se till det lokala näringslivet och vilka behov som finns, många företag är starkt elberoende och då blir en utbyggd elproduktion inom kommunen också ett steg i att säkerställa att inte elpriserna sticker i väg för mycket.

Vad skulle gynna kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning mellan solparksinitiativ och kommuner?

– Det behöver ske i flera led, mellan kommun och länsstyrelse, mellan det lokala och regionala och staten genom bland annat Energimyndigheten. Vi hade gärna sett att det togs ett mer samlat grepp i de frågorna och har till exempel efterfrågat att regeringen ska ta beslut om en nationell strategi för solkraften som skulle kunna beröra denna typ av fråga också. Jag tror också att det vore fördelaktigt för alla parter om fler kommuner öppnade upp för en mer utökad dialog med solparksföretagen. Det finns en enorm kunskapsbank och kompetens i branschen som inte riktigt kanske når ut till kommunerna. Men företagen vill gärna bidra med ett ökat kunskapsutbyte om de får chansen!

Hur kan solparker och kommuner samarbeta för att främja lokal sysselsättning?

– Under tiden för byggnation och även efter kommer det behövas en rad arbetstillfällen och kompetenser för att upprätthålla solparker. Det handlar om personer som kan jobba med de naturvårdande åtgärderna som solparker väljer att göra, med annan form av underhållsarbete, med hur marken brukas inom solparken genom bete eller odling och så vidare. Det finns fullt av möjligheter för lokal arbetskraft som kommer att finnas på plats under driften av en park. En ytterligare faktor som branschen ser som viktig är föreningslivet. Vi vill ha en nära dialog med miljöorganisationer, fritidsliv och ungdomsverksamheter. Vi bjuder gärna in och berättar mer om hur solparker bidrar till klimatomställningen och för att stärka den biologiska mångfalden.

Vilka behov av kompetensutvecklad arbetskraft finns för svenska och nordiska solparksaktörer?

–  Allt behövs nu! Skämt åsido så handlar det såklart om montörer, om elektriker och om ingenjörer. Men även arbetskraft som är specialiserade på naturvård kommer att få en viktig roll framöver. Det kommer att vara av avgörande vikt att det finns tillräckligt med kompetent personal som kan realisera de många parker som nu byggs runt om i landet, avslutar Madeleine

Sammanfattningsvis verkar timingen för ny energi och synergier med samhället vara i ett gynnsamt läge. Vår resa, Ett varv runt solen fortsätter. Du hänger väl med i våra möten med bönderna, industrierna med flera.

Följ med på soläventyr – vi behöver alla hjälpas åt för att nå de globala målen!